Sport

BOUWT HARDLOPEN SPIEREN OP? JA, OOK WEERSTANDTRAINING

Het vinden van een balans tussen hardlopen en krachttraining is niet eenvoudig en leidt vaak tot verwarring bij hardlopers. Hoe kun je het uithoudingsvermogen vergroten en tegelijkertijd spiermassa opbouwen?

Samengevat is dit hoe:

Je hardloopintensiteit, duur en frequentie variëren
Krachttrainingsoefeningen toevoegen aan of toevoegen aan uw trainingsschema
Goed eten
Goed slapen
De vereenvoudigde checklist hierboven verbergt veel van de betrokken nuance. Lees verder voor specifieke details, trainingssplitsingen, maaltijdplannen en algemeen advies.

BOUWT HARDLOPEN NATUURLIJK BEENSPIER OP? JA, OOK KERN!
Hardlopen is een natuurlijke spieropbouwende activiteit voor je benen, core en rug. De grootste spieren in deze regio’s worden versterkt met hardlopen: quadriceps, gastrocnemius en soleus (kuiten), quadratus lomborum en spinale erectors (onderrug). De hamstrings en bilspieren werken in mindere mate als je hardloopt op heuvels. Kleinere spieren worden geactiveerd rond de enkels, knieën, bekkenbodem, bovenrug, biceps en schouders.

Hardlopen is weerstandstraining met lichaamsgewicht. Elke keer dat we een stap zetten, duwen we de grond weg. Elke keer dat we een knie optillen, trekken we tegen de neerwaartse zwaartekracht in.