WordPress ontwikkelt zich enorm snel. Het CMS is veruit het populairste platform om snelle, moderne websites in te bouwen en daarom is het belangrijk om de trends goed in de gaten te houden. Zowel op technisch- als ontwerpgebied zet ik graag een aantal nieuwe WordPress trends voor 2021 voor je op een rij.

WordPress trends #1: One page websites

Vooral veel kleine(re) ondernemers bieden een product of dienst aan die vaak prima op één pagina te vatten is. Dit is niet alleen prettig voor de portemonnee (een kleinere website is nu eenmaal sneller te realiseren), maar vooral ook voor de gebruiker. Door zoveel mogelijk ‘to the point’ te zijn bedien je je bezoeker op de best mogelijke manier en verhoog je je online conversie.

website WordPress trends 2021
WooCommerce is dé keuze voor een WordPress webshop

WordPress trends #2: WooCommerce als webshop oplossing

2020 was het jaar dat veel bedrijven hun fysieke winkels (al dan niet tijdelijk) moesten sluiten. Ondanks dit drama heeft het ook kansen geboden om anders na te denken over het businessmodel. Een webshop is tegenwoordig redelijk eenvoudig op te zetten. WooCommerce is hiervoor een ideale oplossing. WooCommerce zal in 2021 alleen maar verbeteren en betere e-commerce integraties, meer betaalmethode (zoals cryptocurrencies) en snellere check-outprocessen zijn te verwachten.

De inzet van Gutenberg blokken

Ondernemers die graag zelf hun website onderhouden zijn gebaat bij een zogenaamde ‘drag & drop’ omgeving binnen WordPress. Dit houdt in dat je zonder uitgebreide kennis van programmeercode de website kunt aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een foto of stukje tekst. Met de intrede van WordPress’ eigen Gutenberg blokken wordt hier in voorzien. Uiteraard zijn er ook tal van andere ‘page builders’ op de markt die het eenvoudig maken om je website zelf te beheren.

Voice search

Deze WordPress trend is vooral bedoeld voor de mobiele gebruikers. Ik vind het zelf bijvoorbeeld vre-se-lijk om tijdens een wandelingetje op straat het toetsenbord van mijn telefoon te moeten gebruiken. Hier biedt zogenaamde voice search een mooie oplossing. Door simpelweg gebruik te maken van je stem kun je een eenvoudige zoekopdracht inspreken die automatisch wordt omgezet naar tekst. Zeg maar ‘dag’ tegen die eindeloze spelfouten en ‘hallo’ tegen supersnel zoeken!

Een minimalistisch WordPress ontwerp

Minimalistisch ontwerp

Groot, groter, GROOTST. Dat was wat we de afgelopen jaren vaak zagen op het gebied van WordPress website ontwerp. Felle kleuren, grote blokken tekst en pagina’s die bijna pijn deden aan je ogen. Dit jaar gaan we voor een wat minimalistische stijl qua ontwerp. Hierdoor komt de inhoud vaak (veel) beter tot zijn recht en weet je bezoeker sneller wat er te halen valt op jouw website.

AMP (snellere mobiele laadtijden)

AMP staat voor accelerated mobile pages en zorgt ervoor dat je website op mobiele apparaten sneller laadt. De trend om minder gebruik te maken van ‘heavy code’ en je WordPress website zo sneller te laten laden helpt hieraan mee. Dit heeft ook een positieve invloed op je SEO (zoekmachine optimalisatie voor Google), het aantal bezoekers dat je website direct weer verlaat en meer van dat soort mooie dingen. Kortom: snelheid is macht en macht is een hogere conversie. Go AMP!